Enige tijd terug vroeg ik me af uit welk decennium de meeste ‘Evergreens’  afkomstig zijn: de jaren ’70 met Queen en the Stones of de jaren ’90 met rockbands als Metallica en Pearl Jam. En welke bron kun je hier beter voor gebruiken als de top 2000? De gekleurde wybertjes staan voor een decennium, de grammofoonplaatjes om de wybertjes staan voor een jaartal en iedere ring van de grammofoonplaat staat voor een nummer. In het midden van het wybertje staat het aantal nummers wat afkomstig is uit het desbetreffende decennium.

Conclusie: de jaren ’70 heeft nog steeds het grootste aandeel in zowel de totale top 2000, als de top 100 van de top 2000.

 

Nadat ik de top 2000 data had bekeken om de meest gewaardeerde ‘Evergreens’ te achterhalen, vroeg ik me af of de smaak van de muziek de laatste jaren veranderd is.  Om dit te achterhalen ben ik gaan kijken welke nummers uit de eerste top 2000 ook in de laatste versie voortkwamen. De rode bolletjes staan voor nummers die zowel in de eerste als de laatste uitgave voortkwamen. Conclusie: vooral muziek uit de jaren ’60 heeft flink plaats moeten maken voor muziek uit de 21e eeuw.